Jarmo Pulkkinen

Kun oma maailmankuva järkkyy

Olen koittanut päästä jyvälle, millainen ajatuksenjuoksu uuden 1.3.2017 voimaantulevan avioliittolain vastustajilla oikein on. Itseä hämmästyttää, kuinka jopa akateemiset ja fiksulta vaikuttavat ihmiset pystyvät sivuuttamaan kiistattomat puoltavat faktat spn-avioliittolaista. 

Heille ei tunnu riittävän laaja tiedepiirien konsensus, että homoseksuaalit vanhemmat ovat vähintään yhtä hyviä kuin heteroseksuaalit, ei MLL:n, Pelastakaa Lapset ry:n tai lapsiasiainvaltuutetun kannanotot, ei arkkipiispan myönteinen suhtautuminen, ei kansalaisten enemmistön mielipide.

Niin voimakas todellisuuden ja faktojen kieltäminen ei voi kummuta pelkästään uskonnollisesta vakaumuksesta. Toki kaikki 36 Aito avioliitto ry:n tukijakseen nettisivuillaan nimeämää henkilöä omaa uskonnollisen vakaumuksen, mutta taustalla täytyy olla jotain muutakin. Sen verran intohimoista vääntämistä tälläkin foorumilla tulee viikottain heille käytännössä merkityksettömästä asiasta. Ketään ei esim. pakoteta menemään 1.3. samaa sukupuolta olevan kanssa naimisiin tai vastakkaisen sukupuolen kanssa solmittu avioliitto ei mitätöidy. 

Taustalla omasta mielestäni vaikuttavia asioita:

* Ihminen on kykenemätön vastaanottamaan sellaista informaatiota, joka uhkaa tai on ristiriidassa oman maailmankuvan tai identiteetin (kuka minä olen) kanssa. Jos avioliitto on isossa roolissa omassa identiteetissä ja kokee sen kuuluvan vain heteroille, soppa on valmis.

* Moraalisen ylemmyyden tunto. Tämä purskahtaa usein esiin vastakkaisen mielipiteen omaavan vähättelynä. Ristiriita on valtava, moraalisesti ylemmyyttä tunteva kristityn pitäisi kai olla aina sen heikomman puolella (ja nyt en tarkoita lapsi-korttia)

* Etuoikeutetujen mielestä tasa-arvo tuntuu sorrolta (lainaus Jari Sarasvuolta). Eli jos on itse saanut nauttia jostain etuoikeudesta, sen etuoikeuden piirin laajeneminen tuntuu oman aseman heikkenemiseltä.

* Spn-avioliiton vastustajat ovat seksuaalisesti konservatiivisimpia, avioituvat usein nuorena, saavat paljon lapsia ja noudattavat perinteisiä sukupuolirooleja, joissa miehet tienaavat elannon ja naiset toimivat kotirouvina. Eräässä tutkimuksessa summattiin mielestäni hyvin: 

”Samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastustaminen voi olla strategia ihmisille, jotka haluavat suojella omia ja oman yhteisönsä avioliittoja ja jotka pelkäävät, että avioliiton määritelmän muuttaminen voi uhata heidän elämäntapaansa”

Uuden avioliittolain vastustajat eivät siis ole läpeensä pahoja ääriuskovia ja homovihaajia, he kokevat sukupuoliroolien ja avioliittoinstituution muuttumisen uhkana omalle maailmankuvalle ja identiteetille. Tämä kuvitteellinen uhkakuva saa järkevätkin ihmiset toimimaan tunteenomaisesti ja epärationaalisesti. Uhriutuminen on syvää. Siksi tälläkin foorumilla käytävä juupas-eipäs-väittely ei siis tule ihan heti loppumaan.

ps. Avioliittoinstituution täytyy olla aika heikossa hapessa jos se on vaarassa murentua muutaman tuhannen parin pääsemisestä sen pariin:)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Avioliitto kirkollisessa muodossaan on kristillisten heteroiden keksintö. Antakaamme heidän pitää rituaalinsa. Homot ja lesbot omat kirkkonsa mormoonien tapaan perustakoon.
Tosin, taidan olla uudistuksiin liian vanha korplaali, kun tänään kenraalitkin tuntuvat nuorukaisilta.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

"Antakaamme heidän pitää rituaalinsa."

Sama mieltä kaiman kanssa. Valtiovallan puolella samat oikeudet, kirkkokunnat saavat pitää omat kemunsa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

"Valtionkirkko" jatkossa onkin kestämätön. Kukin uskontokunta omat kolehtinsa kerätköön.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #3

Evankelis-luterilainen kirkko voisi jakautua kahdeksi: Perinteinen evankelis-luterilainen kirkko sekä homonkelisluterilainen kirkko. Jälkimmäisen itseoikeutettuna keulahahmona toimisi ainakin aluksi nykyinen leipäarkkipiispa Kari Mäkinen, ja h:gin piispa Irja Askola luontevasti hänen oikeana kätenään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Meillä on jo ollut heteronkelisluterilainen kirkko. Eikö irtautuminen seksuaalisesta fiksaatiosta olisi hyödyksi? Jos joku lapsistasi haluaa pysyä uskossa, mutta osoittautuu homoseksuaaliksi, eikö olisi kaikille tahoille hyödyksi, että hän tuntee olevansa hengelliseen kotiinsa tervetullut sellaisena kuin on?

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Ihan pieni tarkennus eli että avioliitto EI OLE KRISTILLINEN KEKSINTÖ. Se on paljon vanhempi ja unversaalimpi. Mutta toki kristillinen versio on hieman oma lukunsa ja siitä tulee sitten uusi tappelu. Ruotsissahan taitaa kirkko jo vihkiä homopareja?

Ilkka Huotari

Ihan hyvä lista, mutta siitä taisi puuttua homoseksuaalit, jotka vastustavat spn-avioliittoa.

http://thefederalist.com/2015/04/28/im-gay-and-i-o...
http://www.thepublicdiscourse.com/2013/03/9432/

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Noista yksittäisistä mielipidekirjoituksista on paha mennä sanomaan, varsinkin kun toinen ainakin on kirjoitettu nimimerkillä. Toinen kirjoittaja taas siteeraa tunnettua uskonnollista tutkijaa Mark Regnerusta, jonka tutkimukset tiedeyhteisö on määritellyt epätieteellisiksi.

Ja kai homoseksuaalikin voi omata taantumuksellisen maailmankuvan, jopa omia intressejään vastaan.

Ilkka Huotari

Kirjoituksessasi mietit niitä vastustamisen syitä. Laitoin tuohon pari esimerkkiä niistä.

He eivät olleet uskonnollisia eivätkä kokeneet avioliiton määrittelyn muuttamisen uhaksi omalle elämäntavalleen. He kertoivat omat mielipiteensä spn-avioliitosta ja perustelut, miksi he vastustavat sitä.

Sanoit, että heillä oli ehkä taantumuksellinen maailmankuva. No, en nyt ihan samaa kuvaa niistä kirjoituksista saanut.

Ehkä he sitten olivat omia intressejään vastaan, mutta kuten ainakin toinen (vai olikohan molemmat) sanoikin, omat intressit eivät ole päällimmäisenä mielessä tässä asiassa.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #12

Ilkka,

Kummasti sinulla silti näytää intressiä olla joka ainoa päivä täällä väittämässsä että homot eivät tarvitse tai ansaitse tasa-arvoa. "ystävällistä naurua pilke silmäkulmassa"

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #14

Niinpä, en voi olla vastaamatta, kun näen väitteitä ja perusteluja, joissa sivuutetaan monia asioita.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen Vastaus kommenttiin #12

Toinen kieltää itseltään homoseksuaaliset taipumukset ja asuu ex-vaimonsa kanssa kaveripohjalta, koska hänen mukaansa spn-avioliitto on liberaalien salajuoni, jolla saa saisi enemmän jalansijaa perheiden elämässä:
"Gay and lesbian activists, and more importantly, the progressives urging them on, seek to redefine marriage in order to achieve an ideological agenda that ultimately seeks to undefine families as nothing more than one of an array of equally desirable “social units,” and thus open the door to the increase of government’s role in our lives."

Kirjoittajan titteli: co-founder of the National Capital Tea Party Patriots
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tea_Party_Patriots

Kenellähän se oma agenda olikaan:)

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #18

Ilmeisesti monenlaista propagandaa on ollut ilmassa :)

(Oli siellä kuitenkin niitä perusteluja, jotka oli ihan mielenkiintoisia, omakohtaisia kokemuksiakin oli.)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hyvä, että täydensit. Mikään ihmisryhmä ei ole yksimielinen. Avioliiton salliminen ei pakota avioliittoon heitä, jotka eivät avioliittoa kannata.

Ilkka Huotari

Ei pakota ei, mutta käsitin, että tässä mietittiin syitä vastustamiselle.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #15

Jotkut (seksuaalisesta suuntautuneisuudesta riippumatta) katsovat parisuhdeinstituution heikentävän niiden ihmisten olemisen ja tekemisen vapautta, jotka eivät halua elää sitoutuneessa suhteessa, vaan ns. vapaan rakkauden periaatteiden mukaan.

Heillä lienee ajatuskulkuna se, että ns. lihallinen kanssakäyminen nähdään yhteiskunnan silmissä moraalisena toimintana vain institutionaalisen parisuhteen sisällä, kun taas sen ulkopuolella paheksuttavana. Ja kokevat tällaisen vievän heitä marginaaliin.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Ilkka Huotarin tai kenenkään muunkaan, ei tarvitse mennä naimisiin saman sukupuolen kanssa. Mutta kenelläkään ei ole oikeutta evätä avioliittoa homoilta tai bi ihmisiltä. Tasa-arvo ei ole mielipide kysymys.

Ilkka Huotari

Miten tämä liittyi siihen mitä sanoin? Sanoin vain, että jotkut homoseksuaalit vastustavat spn-avioliittoa.

(...mikä ei ole ihmisoikeus EIT:n mukaan https://en.wikipedia.org/wiki/Schalk_and_Kopf_v_Au...)

Käyttäjän VesaPetteriKernen kuva
Vesa Petteri Keränen

Parisuhdelakia säädettäessä eräät poliitikot käyttivät samaa argumenttia. EIT ei vaatinut parisuhdeinstituution luomista homopareille vielä 2000-luvun alussa, mutta nyt tilanne on muuttunut. Tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla tullee käymään samoin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #13

Samalla EIT joutunee sitten ottamaan kantaa esim. näihin:

- Onko avioliitto vain parisuhdesopimus, vai jotain muutakin.
- Onhan se muutakin, siihen liittyy mm. lapset (adoptio) -- eli EIT joutuisi ottamaan kantaa homoparien adoptioon, onko se hyvä asia, mitä pitäisi edistää ja tukea. Tästä ei ihan kaikki (tutkimukset) ole samaa mieltä, vaikka suurin osa tutkimuksista tukeekin tätä.

Joka tapauksessa aika nopeasti nähdään, että tämä ei ole pelkkä aikuisten välinen ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymys.

Kennett Ylitalo

Löytyy niitä juutalaisia antisemitistejäkin, me vaan ei yleensä puhuta niistä kun on kyseessä hyvinkin marginaalinen ryhmä. Sama tässä, jos perustelut on että löytyy homosta kaksi jotka vastustaa, se on aikasta heikko perustelu. Vois ennemmin sanoa että se antaa vakaamman pohjan: poikkeus vahvistaa säännön, ainakaan ei ole kyse mistään vasemmistosuvakkimädätys-salaliitosta.

ET:n päätös oli että jäsenvaltiot itse hoitaa tämän asian. Päätös ei ollut kannanotto ihmisoikeuksiin vaan ihan käytännön asia: kyseessä on kuitenkin suvereenit, itsenäiset valtiot joilla on omat lait. Eipä tartte kun odottaa, kyllä se listalle tulee kunhan suurin osa jäsenvaltioista on mukana.

Se on erittäin vaikea perustella uskonnollista, arvoihin perustuvaa argumenttia faktoilla ilman että mennään naurettavuuksiin, kuten nähtiin taas.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Arvokonservatiivien ahdinkoa ei ole vaikea ymmärtää. Varmasti tuntevat heiltä viedyn vuosikymmenten saatossa paljon pohjaa ja mahdollisuuksia vähemmistöpaheksuntaan. Ensin poistettiin homoseksuaaliset suhteet rikoslaista, sitten sairausluokituksesta ja kehotuskieltopykälä kumottiin. Annettiin vuosikymmenen väännön jälkeen oikeus virallistaa parisuhde. Kaiken kukkuraksi säädettin avioliitto-oikeudesta. Kaikki runsaassa neljässä vuosikymmenessä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vastustan vasenkätisten avioliittoa. Ne panee sormukset oikeaan käteen, mikä johtaa yhteiskunnalliseen kaaokseen, kun ei baarissa tai basaarissa enää voi tietää, onko naimisissa vai ei.

Vasenkätisen vähemmistön on alistuttava konformismiin, ja opeteltava käytämään oikeaa kättään. Vaikka sormukset olisivatkin vasemmassa kädessä, vasenkätisillä ne kuluvat niin, että vihkisormuksen tunnistaminen käy mahdottomaksi.

Vihkisormuksen rapautuminen tuhoaa avioliliton, yhteiskuntarauhan, eikä nuorisokaan enää tiedä, kuka on naimisissa, ja kuka ei. Pahimmassa tapauksessa alkaa ihmissyönti. Tämä on estettävä. Aidossa avioliitossa vasen käsi lepää.

Risto Laine

Pekka!

Islamissa, Ortodokseilla ja Katolisilla pidetään oikeassa kädessä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #22

Pitihän se arvata...epäilyttäviä kaikki tyyni.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #22

Risto!

Yks unohtu tästä sun listasta..nimittäin homot! Yksi homojen tunnusmerkki on ollut iät ja ajat sormus oikean käden nimettömässä.Mikä tosin ei tarkoita sitä,että kaikki,siinä sormusta pitävät olisi homoja.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Hyvää huomenta! On se kuulkaa kiva lähteä työpaikalle, missä ei ole homoja, eikä sen puoleen heterojakaan. On vain ihmisiä, jotka arvostavat toisiaan riippumatta parisuhteen mallista tai sukupuolisesta suuntautumisesta.
Evankelisluterilainen kosketus työhön on toki kadonnut ("otsasi hiessä sinun tulee leipäsi ansaitseman"), mutta vaikka se synniksi katsottaisiin, niin ryhmähymy korvia myöten takaa huipputuloksen. Tasa-arvoista päivää kaikille!

Toimituksen poiminnat